Jag är lite fikasugen och kanske har detta påverkat mitt val av liknelse i det här inlägget för jag tänker nämligen prata om kladdkaka.

När man ska göra en kladdkaka är det bra att ha ett recept. På samma sätt är det bra att ha ett recept när man ska skapa en bra organisation. LEAN är ett recept på en kladdkaka, New Public Management är ett annat, och val av recept beror på organisationens behov. Vissa gillar kladdiga kladdkakor, andra mer sockerkaksliknande. Vissa gillar LEAN, andra gillar New Public Management. Nu är det dessutom populärt att prata om Värdebaserad vård, vilket är en kombination av tidigare recept, men där man lagt till en stor mängd “patientcentrering”.

När man tar in en konsult för att t.ex. tillämpa LEAN så får man dit en kock. Han eller hon tar med sig en del extra ingredienser, visar hur man ska baka och lämnar sedan kvar ett recept. Kvar står man och förutsätts kunna baka en lika god kladdkaka även till nästa fredagsfika. Förhoppningsvis har man det optimala receptet – det vill säga det som alla på arbetsplatsen gillar, alla lärt sig laga, och som man har alla ingredienser till. Man har kanske t.o.m. piffat till den med en skvätt kaffe! Som stolt kladdkakebagare känner man att man hittat det ultimata receptet. Problemet är att organisationer förändras. Plötsligt saknas vissa redskap eller någon blir glutenintolerant och därför måste utesluta mjölet. Plötsligt står man där med en chokladig sörja. Det är då tyvärr lätt att dra slutsatsen att kladdkaka inte fungerar i vården, för att receptet var dåligt.

Sanningen är att det finns inget ultimat recept! Däremot kan ni anpassa ett receptet så att det passar just er organisation! Sen om det kallas LEAN eller något annat är mindre relevant. Det är med andra ord inte så viktigt vilket recept man väljer att använda så länge fokus ligger på vilket behov vi ska mätta!

En sak är dock nödvändigt för att lyckas med alla kladdkakor – och det är att man har tid att baka! Det är faktiskt här 80% av alla kladdkakesugna organisationer misslyckas. Oavsett vilken kaka vi ska baka så är det essentiellt att vi har rätt ingredienser, rätt verktyg, men framförallt tid till att både baka, äta och utvärdera!

Frågan är om vi har tid för kladdkaka i vården?

Cat